Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Julgodis för små sockerbagare

/
  • Äntligen dags att provsmaka! Amanda och Emma framför julgodisbordet. På bordet ses också mamma Thereses fina vintertårta.
  • Mamma Therese hjälper flickorna med julgodiset.
  • Emma håller koll på godsakerna! På bordet pepparkakskulor och snöbollar.
  • Cornflakeskransar.
  • Amanda och Emma formar till kransarna på ett bakplåtspapper. Händerna är insmorda med smör så att inte smeten ska fastna på fingrarna.
  • Pepparkakskulor.
  • Tips! Doppa polkagrisstaven i mörkchoklad och doppa sedan i krossad polkagris.
  • Emma och mamma Thereses fina vintertårta.
  • Koncentrerad. Emma doppar pepparkakskulor i mörk choklad.

Enkelt, kul och gott.
Det är receptet när duktiga bakbloggaren Therese Wård gör julgodis tillsammans med döttrarna Amanda och Emma hemma i köket i Hedemora.

Juliga dofter möter oss redan vid ytterdörren. Det luktar sött och gott av både pepparkaka och mandelmassa när Therese och döttrarna Amanda och Emma tar emot oss i hallen. ”Socker- bagarna” har nämligen redan varit igång och provbakat lite.

Det är mamma Therese som egentligen är familjens stora bakentusiast och specialiteten är fantasifulla tårtor. Intresset blommade upp när andra dottern skulle döpas 2009:

– Jag googlade runt och letade efter någon som kunde göra en sån där fantastisk tårta till dopet, men fick inget napp någonstans. Då tänkte jag ”hur svårt kan det va?!”, berätta Therese.

Det blev tre lila och vita doptårtor med nallar och blommor på, och startskottet för en tårtpassion utöver det vanliga som kan ses på bloggen Thumman, Tussen och Tassen. Hon gör mest tårtor till familjens födelsedagar men ibland också till vänner och familj som vill ha speciella tårtor vid högtider. Dagen till ära har hon gjort en vacker vintertårta dekorerad med fallande snöflingor och två söta björnar.

– Det är enklare än det ser ut och det har fullkomligt exploderat med bakgrejer på senare år, säger hon och visar den smarta stämpelformen som hon använt när hon tryckt ut snöflingorna ur sockerpastan.

Tummregeln är att hålla sig borta från grädde och marsipan om man vill lyckas med sitt tårtbak, sockerpasta och smörkräm fungerar mycket bättre.

– Fast till och med marsipanen har blivit bättre, men grädde ska man undvika, det smälter och blir inte stadigt, säger hon.

I köket är det varmt och ombonat. Tjejerna lagar julgodis vid köksbordet och mamma assisterar. Smakerna på godiset är sånt som familjen verkligen gillar till jul:

– Jag gillar polkagrisar och pepparkakor, berättar Amanda över bunken med just smet till de goda pepparkakskulorna.

Flickornas favorit bland dagens julgodis är cornflakeskransarna, mammas är just pepparkakskulorna, och Pralins utsände föll för den bakade marsipanen:

– Jag gillar marsipan också och allt med saffran i, säger Therese som utan omsvep också berättar att hon gillar ”mycket jul”:

– Jag har fastnat för det överflödiga amerikanska. Jag bodde ett tag i USA och blev väl inspirerad.

Läs även: Gott till glöggen /mat/recept/sott-och-salt-godaste-tilltuggen-till-gloggen

Läs även: Julsymbolernas dolda betydelser /allmant/dalarna/helen-egardt-upptackte-att-manga-julsymboler-kan-kopplas-till-gudinnor

Gör ett roligt test: /allmant/dalarna/har-du-koll-pa-matjulen

Annons

Läs mer i appen

Superlokalt. Superenkelt. Ladda ned vår app nu och kom ännu närmare dina nyheter

Ladda ned
Annons