Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facebookgrupp kräver principbeslut om gratis blodsockermätare åt alla drabbade

/
  • Richard Mårtensson tog initiativet till facebookgruppen

Två pappor startade facebookgruppen "Barndiabeteskampen" för två veckor sedan. Genomslaget blev enormt. Inte minst medialt. I dag har gruppen 4 600 medlemmar.
– Vi kommer inte ge oss förrän varje drabbat barn i Dalarna fått varsin blodsockermätare, säger Richard.

Annons

Richard Mårtensson, Falun och Marcus Eriksson, Avesta är pappor till varsitt barn med diabetes typ 1. För några veckor fick de nog sedan de läst den senaste årliga rapporten från Diabetesregistret, som baseras på all statistik från alla landets diabetesenheter när det gäller vuxna diabetiker.

– Enligt registret har Dalarna en stor andel typ 1 diabetiker som i stor grad drabbas av följdsjukdomar och sämre hälsa senare i livet - som exempelvis risken hjärt- kärlsjukdom. Vi vill att våra barn ska kunna bli gamla, trots att de har diabetes, säger han.

Enligt statistiken har drabbade i Dalarna högre värden (mmol/mol) än drabbade i andra län. Ett genomsnittsvärde på 60 under 6-8 veckor är skadlig för hälsan. I Dalarna har 28,6 procent av patienterna ett värde över 70. Endast 13,7 procent har ett långtidsvärde under rekommenderade 52.

– Så här kan vi inte ha det. Enklast att förbättra situationen är att landstinget ger gratis blodsockermätare till alla drabbade. Detta skulle göra att man kontinuerligt ser blodvärdena i realtid och snabbt kan åtgärda dem. "Stick" med några timmars mellanrum visar inte värdena mellan blodmätningarna, säger Richard.

Barndiabeteskampens upphovsmän menar att landstinget kommer göra stora besparingar genom att låta alla drabbade få en blodsockermätare. Diabetikerföreningen i Stockholm har konstaterat att tio procent av sjukvårdens budget utgörs av diabetikerkostnader. Åttio procent av dessa kostnader utgörs av så kallade komplikationskostnader.

– Omräknat på Dalarna betyder det en årlig kostnad för diabeteskomplikationer på 480 miljoner. Med mätare och bättre kontroll på blodvärdena skulle vi undvika många följdsjukdomar med dyrbar vård och enskilt lidande, säger han.

Kampgruppen vill att Landstinget Dalarna fattar ett principbeslut som säger att alla drabbade barn får en blodsockermätare med fjärravläsning.

– Det kostar lite extra initialt, men ger stora besparingar i det långa loppet. I dag har endast 40 av 170 drabbade barn en egen mätare i länet. I Västra Götaland, där situationen är bäst i landet, får alla barn en egen blodsockermätare, säger Richard Mårtensson.

Läs också:

Diabetesdrabbade vädjar om gratis modern mätutrustning för barnen

Annons
Annons
Annons