Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En rad brister på hundgård

/
  • Frusna och darrande på tre ben stod de små minihundarna och frös på det kalla trägolvet utan någonstans att värma sig.
  • En uppvänt räfflad plåt utgjorde vinskyddet hos de två medelstora hundarna, som också de är kortpälsade.

Åtta minihundar som darrade av köld, tre stora hundar i en förorenad hage och två medelstora hundar med bristfälligt vindskydd
Den synen mötte kennelkonsulent Maria Asterkvist när hon tillsammans med en djurskyddshandläggare kontrollerade hundhållningen hos en ägare i Falu kommun.

Annons

Vid kontrollen uppdagades en rad brister på den aktuella gården, som ligger i en by utanför Falun. Hundägaren, en kvinna i 50-årsåldern, var inte hemma och anträffar den aktuella dagen.

Ägaren har tidigare varit föremål för kontroller av djurhållningen, då främst för sitt hållande av hästar. Hon har inget tillstånd att ha så många som de 13 hundar ute plus de tre som kunde ses inne genom fönstret.

Vid kontrollen upptäcktes alltså åtta hundar av miniras, som stod och huttrade i kylan och inte är lämpade för utomhusvistelse. De stora välpälsade hundarna var smutsiga och vistades i en hage full med högar av avföring.

Det krypin de åtta minihundarna hade var bara en oisolerad koja utan något som helst varmt och mjukt att ligga på. Där stod de och darrade utan möjlighet att ta sig in i värmen.

De medelstora hundarna, som också de är väldigt kortpälsade, hade bara en räfflad plåt som vänts upp som skydd mot väder och vind. Sett ur djurskyddssynpunkt helt i strid med gällande regler.

Hundägaren föreläggs nu i 11 punkter av länsstyrelsen att förbättra för hundarna. Det gäller både vilka hundar som lämpar sig att hålla utomhus och hur hundarna ska ha det.

Senast den 23 februari föreläggs hundägaren att:

1. Tillse att samtliga hundar som hålls i hundgård endast är hundar som är lämpade för utomhusvistelse.

2. Tillse att samtliga hundar hålls tillfredställande rena.

3. Tillse att alla hundar har tillgång till liggplatser med mjukt, rent och torrt underlag.

4. Tillse att samliga hundar har fri tillgång till dricksvatten.

5. Tillse att de hundar som hålls i hundgårdar dygnet runt får ljummet vatten två gånger om dagen om utomhustemperaturen är under noll.

6. Tillse att hundar som hålls i rastgård dygnet runt rastas på annan plats minst en gång per dygn.

Senast 5 mars föreläggs hundägaren att:

7. Tillse att samtliga hundgårdar uppfyller måttkraven enligt Statens Jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om hållande av hund och katt

8. Tillse att samtliga hundgårdar har en upphöjd liggplats 0,5 meter från marken, där alla hundar har plats att ligga i naturlig ställning.

9. Tillse att samtliga hundgårdar har miljöberikning.

10. Tillse att förvaringsutrymmena för hundarna är tillfredställande rena.

11. Tillse att samtliga hundgårdar har en koja som är isolerad och väl ventilerad, och som skyddar mot blåst, direkt solsken, nederbörd, kyla och fukt.

Annons
Annons
Annons