Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det spökar på Lindsberg"

/
  • Sara Duppils har skrivit flera uppsatser om övernaturliga fenomen.  Foto: Ryan Garrison
  •  Foto: Privat 
  • Helena Ringvall. Det är Helena som fört den meditativa dansen till Mora. Helena, som står till vänster på bilden kallar den för rogivande dans.  Foto: Hans Olander

Annons

Kan man säga att det spökar på Lindsberg?

- Ja, utifrån de upplevelser som deltagarna i studien hade kan man säga det. De har hört saker och sett saker. Alla upplevde också en mystisk stämning.

Det var förra hösten som Sara Duppils gjorde sin magisteruppsats. Sju personer, som tidigare hade haft övernaturliga upplevelser, träffades på kursgården en helg. Sara intervjuade och observerade deltagarna.

- Undersökningen gjordes utifrån ett religionsvetenskapligt perspektiv. Man ser att de här upplevelserna kanske inte skulle ha skett på andra ställen.

Förutom stämningen uppfattade deltagarna kalla vinddrag, de hörde dörrar stängas, kände närvaro fast det inte var någon där, de såg vårdare och barn och hörde steg.

Kan man kalla det för inbillning?

- En del händelser kan vara omedvetet inbillade, men flera deltagare hade liknande upplevelser på samma platser i huset utan att de visste om det. Det hände också en del fysiska saker som man kan påvisa med teknik. En väska rörde sig till exempel och föremål flyttade sig från en västa till en annan.

Kan det inte ha varit deltagarna som gjorde det?

- Nej, jag tror inte det. De var seriösa. Dessutom hade jag långa intervjuer med dem och såg hur de reagerade på vissa frågor.

Hur kan man förklara det här?

- Jag skulle vilja förklara det som att det finns platser med en viss atmosfär där vissa personlighetstyper har sådana här upplevelser. Atmosfären kan finnas på olika platser, det behöver inte vara gamla hus utan kan vara nya lokaler eller ute i naturen.

Annons
Annons
Annons