Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"De lär sig att komma över till ett mer självständigt liv"

/
  • Föreståndare Kenneth Estvind tycker att personalen vid verksamheten lyckas väl med att hjälpa unga till ett liv i Sverige. Vid asylboendet vid Stiftsgården i Rättvik bor tolv unga asylsökande. I dagarna flyttar boendet till större och mer centrala lokaler i Rättvik.

När DT träffar föreståndaren Kenneth Estvind vid gruppboendet i Rättvik droppar smältvattnet från det röda tegeltaket. Trots midvinter känns våren nära. I gruppboendet sjuder aktiviteten, då alla är mitt uppe i flytten från den gamla fastigheten vid Stiftsgården till mer centrala och större lokaler i samhället.

Annons

– Vi har haft det bra här, men nu blir det bättre. Ungdomarna har tyckt att det legat lite avsides. De vill ha nära till liv och rörelse, de är till stor del storstadsbarn, säger han.

Det nya gruppboendet i Rättvik får plats för 12 ensamkommande.

– Utöver det har vi sex utslussningsplatser, där de lär sig att komma över till mer självständigt och eget liv, säger Kenneth.

Många av ungdomarna har traumatiska upplevelser, inte minst de från Afghanistan och Somalia. Vid hemmet jobbar ett tiotal personer hel- och deltider. Personal finns till hands 24 timmar om dygnet.

– Vi är ett stöd för dem. Vi har också en psykolog knuten till oss för alla eventualiteter. Det har fungerat bra. Det är viktigt att de känner trygghet och stöd, säger han.

Målet för verksamheten är att ta emot ungdomarna, se till att de lär sig svenska, lär sig svenska regler, värdegrunder och rutiner, att de börjar studera på gymnasiet för att slutligen integreras i samhället när ett eventuellt uppehållstillstånd kommer. Vid verksamheten i Rättvik har 30 ungdomar passerat sedan 2008, fyra av dessa har fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd.

– Då har sorgen varit stor, säger han.

Inledningsvis när verksamheten startades förekom det bråk och konflikter vid boendet. Även en anställd fick ta emot hot av en boende.

– Men nu är det mycket bättre. Jag hävdar att problemet är borta. Detta sedan vi införde nya rutiner och snabba åtgärder vid konflikter. Incidenterna har i det närmaste försvunnit, säger Estvind.

De flesta integreras bra i samhället efter tiden vid boendet. De flesta lämnar dock Rättvik för Stockholm och Göteborg när de fått uppehållstillstånd.

– Men jag tycker att grabbarna alltmer inser fördelen med att stanna kvar i Rättvik, där de har det bra, säger föreståndaren Kenneth Estvind.

Annons
Annons
Annons