Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bioplast från skogen ersätter olja

/

Stora Enso har återfått framtidstron och tar nu forskningstäten för att hitta material från skogen som ska ersätta dagens oljebaserade produkter.

Annons

Pet-flaskor och andra plastförpackningar är återvinningsbara men är inte förnyelsebara.

– Skogen växer varje dag. Skogen är en bra grund för innovation och vi tänker ersätta oljan med skogen. Vår skog är inte bara återvinningsbar utan också förnyelsebar. Klokt använd så kan vi också binda koldioxid och bidra till att minska den globala klimatpåverkan, säger Karl-Henrik Sundström.

Det är ett nytt Stora Enso som tonar fram med Karl-Henrik Sundström som ny koncernchef - och rådgivare i innovation till Stefan Löfvens regering.

– Att vi nu pratar bioteknik när vi pratar skog är egentligen inget nytt. Våra industrier har länge haft tallolja och terpentin som biprodukter.

Nu är framtidens produkter redan här om än i liten skala. De som druckit ur en Stora Ensomugg under vm-dagarna har gjort det ur en bägare med en biologisk skyddsbarriär i stället för plast

– Att ersätt traditionell plast i livsmedelsförpackningar med en biobarriär med samma funktion känns naturligt och är förnyelsebart.

– Vi har investerat i en ny demonstrationsanläggning i USA for att extrahera och separera högraffinerat socker från biomassa. I Norden har vi investerat i en anläggning for ligninutvinning vid Sunila bruk i Finland.

Stora Ensos framtidsssatsning i Sverige blir ett forskningscentra inom bioteknik som är lokalisert i Stockholmstrakten. Det kommer att bemannas av ca 60 medarbetare från Stora Enso i Sverige, Finland och Tyskland,

Varför lägger ni ert nya forskningsbolag inom bioteknik i Stockholm och inte i Dalarna där, skogen, infrastrukturen, bruken och Stora Ensos rötter från Stora Kopparberg finns?

– Jag håller med, det borde ge en förde tilll Dalarna. Men nu är det så att i och runt Stockholm finns en rad woodcenters och utvecklingsverksamheter som byggts upp tillsammans med och runt Kungliga Tekniska Högskolan och det är det som lett till valet. Vi gör den här forskningsinsatsen för att stärka svensk industri, säger Sundström.

– Våra förnybara material utvecklas bra, medan pappersverksamheten fortsätter att möta en strukturell nedgång. 2006 stod papper för 70 procent av omsättningen och över 60 procent av vinsten. Nu för en tredjedel av omsättningen och 16 procent av vinsten.

– Kvarnsveden går bra nu, vi har byggt om en maskin från tidningspapper till bättre journalpapper och vi har vår PM12:a som är den mest moderna i Sverige. Att papper kommer att finnas kvar råder det inga tvivel om, men användningen minskar successivt. Ingen vet exakt när det planar ut på tryckpappersområdet, säger Karl-Henrik Sundström som sedan den här veckan ingår i statsminister Stefan Löfvens innovationsråd.

– När statsministern ringer så är man skyldig att ställa upp.

– Dialog mellan näringsliv och politik är positivt. Innovationsrådet är ett bidrag till Sveriges innovationsagenda; alla goda initiativ behövs. Jag hoppas kunna bidra med min erfarenhet från att ha arbetat med innovationsfrågor under en stor del av mitt yrkesliv. Skogsindustrin kan bidra med lösningar både på kort och lång sikt till utmaningar kopplade till klimat- och energifrågor samt många andra områden.

Så om du råder honom att gå med i ett demonstrationsprojekt för att visa att det går att tillverka bioplats i Kvarnsveden så bör han lyssna?

– Det blir nog inte så konkret. Sverige är ju bland de bästa i världen på innovation så mina råd blir nog av karaktären hur vi ska kunna göra saker snabbare än i omvärlden.

Annons
Annons
Annons